Pengenalan
Keropok Lesong.
Keropok lekor
atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur
Semenanjung Malaysia, khususnya di Terengganu yang terkenal. Keropok diperbuat
daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga
keropok yang dicampurkan dengan tepong kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan
diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus didalam air panas.
Kandungan ikan
yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya
dengan iodin semulajadi. Keropok lekor boleh dimakan segar sebaik sahaja
diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. Pada masa ini,
pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain.
Keropok lekor
biasanya tidak tahan lama. Bagaimanapun, sekiranya hendak disimpan dengan lebih
lama, keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat
air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Apabila hendak dimakan,
ia perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam,
sekiranya tidak keropok berasa tawar.
Selain
daripada dimakan segar, keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng
sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. Keropok lekor yang
dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng, tetapi
akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. Keropok lekor yang menggunakan
campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng.
Keropok lekor
juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Keropok
lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan
kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. Keropok
keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ia
amat sedap apabila dimakan dengan sos cili.
Gambar
Resepi :
Bahan-bahan
1 kg ikan
Parang/Kembong
500 g tepung sagu/
tepung kanji
garam secukupnya
125 ml air
sedikit ketulan air
batu
Cara
penyediaan :
Ambil
isi ikan, buangkan tulangnya. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh
garam. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. Kemudian bubuh
tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. Celup jari
dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. Jerang air hingga
mendidih dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam
penapis. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka
kerepok (sos lada). Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh
ditambah bagi menyedapkan lagi.
Tempat Perniagaan
terkenal yang dikeluarkan:
Keropok
lekor Kg. Losong di Kuala Terengganu
KUALA
TERENGGANU mempunyai gerai yang lebih 50 buah gerai yang menjual keropok
lesong. Selama lebih 30 tahun, keropok lesong terkenal di Kampung Losong. Kampung lesong di sini
terkenal di seluruh negara kerana penghasilan keropok lekor yang merupakan
antara makanan tradisional paling popular di Terengganu. Malah kerana
popularitinya, Kampung Losong diiktiraf sebagai pusat perniagaan keropok lekor
di Terengganu oleh kerajaan negeri.
Bagaimanapun,
kewujudan semakin banyak kedai dan gerai baru menjual keropok lekor di sekitar
daerah ini sekarang memberi saingan hebat kepada peniaga di Kampung Losong. Ini
membuatkan kira-kira 20 peniaga di Kampung Losong mencari jalan untuk
meningkatkan usaha bagi memastikan para pelanggan terus menjadikan keropok
lekor Losong sebagai pilihan utama.
Ini termasuk
usaha menubuhkan Persatuan Pengusaha Keropok Lekor Losong (PKLL) selepas 30
tahun kawasan perniagaan itu diwujudkan dalam usaha mencari kesepakatan untuk
meningkatkan perniagaan.Pengerusi Persatuan Pengusaha Keropok Lekor Losong
(PKLL), Suhaimi Ali berkata, selama ini peniaga lebih bersikap mementingkan
perniagaan masing-masing dan tiada kerjasama dalam memastikan Kampung Losong
terus dikenali ramai.
Menurutnya,
mensyuarat pertama persatuan itu diadakan pada 24 April ini untuk membincangkan
hala tuju serta pelan perniagaan masa hadapan. Menurut pendapatnya NORLIZA
Razali membungkus keropok lekor yang menjadi nadi utama dalam industri
pelancongan di Kampung Losong, Kuala Terengganu. “Saya berharap penubuhan
persatuan ini bukan sahaja membolehkan kami bersama meningkatkan perniagaan
masing-masing malah mempromosikan Kampung Losong sebagai pusat perniagaan
keropok lekor,” katanya.
Tempatnya menarik pelanggan
kerana :
Kampung Losong ini berdekatan dengan Taman Tamadun Islam (TTI) I Pulau
Wan Man. Kampung Losong dikenali ramai kerana bentuknya yang kecil iaitu
sepanjang 12.7 sentimeter. Bentuk keropok ini yang lain membezakan dari keropok
lekor yang dihasilkan kamoung lain.
No comments:
Post a Comment